Propeller

3 Aralık 2010 Cuma

Sermaye Piyasası Bölümü


Sermaye Piyasası Bölümü, Dersleri, İş İmkanları,


Tercih sürecinde olan adaylar için okuduğum bölümü bilgilendirme amaçlı aşağıdaki bilgileri paylaşıyorum.

Bölüm Adı: SERMAYE PİYASASI
Eğitim Süresi: 4 Yıl (+1 İsteğe bağlı İngilizce)
Okutulan Okullar: Marmara Üniversitesi


Programın İçeriği: Hukuk, ekonomi, iktisat, borsacılık, finans gibi konuları da içeren bu programın amacı, sermaye piyasalarında ve borsada çalışacak, akademik bilgi ve donanıma sahip, yatırımcı firmalara en doğru ve kârlı önerileri getirebilecek elemanlar yetiştirmektir.

Okutulan dersler nelerdir? Bölümde ilk iki yıl iktisat, işletme, yönetim, finans ve matematik gibi temel dersler okutulmakta olup eğitimin üçüncü ve dördüncü yıllarında alanda uzmanlaşmaya yönelik, finansal piyasalarda modelleme ve tahmin teknikleri, İMKB işlemleri, sermaye piyasası hukuku gibi dersler okutulmaktadır. Bu bölüm şu anda sadece Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. İsteyen öğrenciler,kontenjan dahilinde, bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi de alabilmektedirler.

Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu bölümü seçmeyi düşünen öğrencilerin, özellikle matematik bilgisinin yüksek olması beklenir. Bunun yanı sıra analitik düşünme yeteneğine sahip, sosyal bilimlere de ilgi duyan bireyler olmaları gerekmektedir. Ekonomik, sosyal, siyasal gelişmeleri yakından izleyen, girişimci, insiyatif kullanabilen bireylerin meslekte başarılı olma olasılıkları yüksektir.


Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sermaye piyasası programını bitirenler Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Mezunlar bankalarda ve borsalarda parasını değerlendirmek isteyen müşterilere danışmanlık yaparlar ve paralarını hangi hisse senetlerine veya fonlara yatırırlarsa ne kadar zamanda ne miktar kâr elde edecekleri ve varsa her bir seçeneğin riskleri hakkında bilgi verirler.

Mesleğin çalışma alanları: Bu bölümden mezun olanlar, başta İMKB, SPK ve aracı kurumlar olmak üzere, bankaların ilgili bölümleri ile diğer finansal kurumlarda ve Merkez Bankası, Hazine, DPT gibi kamu kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca bölümde, iktisat ve işletme bölümlerinde verilen akademik eğitimin yanı sıra sektörel uzmanlık dersleri de verildiği için, söz konusu bölümlerin mezunlarının sahip oldukları iş olanaklarını da elde ederler.

Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.

Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.

Uzman görüşü: Toplum tarafından, son 10 yıldır borsa, döviz, gibi konulara duyulan ilginin artması programın popülerliğini artırmıştır. Özellikle paranın işletilmesi ile ilgili sektörün gelişmesi program mezunlarına duyulan ilgiyi artırmıştır.

Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır. Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma,etkili yöneticilik,zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.

Bölüm Dersleri Listesi;

1.YARIYIL
Ders Adı
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Hukukun Temel Kavramları
İktisada Giriş I
İngilizce I
İşletmeye Giriş
Matematik I
Muhasebe I
Türk Dili I
2.YARIYIL
Ders Adı
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Borçlar Hukuku
İktisada Giriş II
İngilizce II
Matematik II
Muhasebe II
Türk Dili II
Yönetim ve Organizasyon
3.YARIYIL
Ders Adı
Bankacılık Teorisi ve Politikası
Finansal Yönetim I
Finansta Kantitatif Teknikler
İstatistik I
Mikro Ekonomi
Ticaret Hukuku I
4.YARIYIL
Ders Adı
Ekonomik Sistemler
Finansal Tablolar ve Analizi
Finansal Yönetim II
İstatistik II
Makro Ekonomi
Ticaret Hukuku II
5.YARIYIL
Ders Adı
Ekonometri I
Finans Matematiği
Kamu Maliyesi
Kurumsal Finansman
Mesleki İngilizce I
Para Teorisi
Uluslararası İktisat I
Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi I
6. YARIYIL
Ders Adı
Araştırma Yöntemleri
Ekonometri II
Finansal Düzenlemeler
Mesleki İngilizce II
Para Politikası
Sermaye Piyasası Hukuku
Türev Piyasalar Analizi
Uluslararası İktisat II
Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi II
7.YARIYIL
Ders Adı
Aracı Kurumlar Muhasebesi
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
Finansal Piyasalarda Modelleme
Güncel Finansal Sorunlar I
Kambiyo ve Uluslararası İşlemler
Temel Analiz
Türkiye Ekonomisi
Uluslararası Finans
8.YARIYIL
Ders Adı
AB’de Finansal Sistemler
Fon Yönetimi
Güncel Finansal Sorunlar II
İMKB İşlemleri
Mali Hukuk
Sermaye Piyasası Araçlarında Vergilendirme
Teknik Analiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder