Propeller

7 Aralık 2010 Salı

İMKB Stajım

Bugün İMKB'de 2. günümü tamamladım. Adına Uygulamalı Öğrenci Eğitim Programı (UOEP) denen, yılda 23 dönem 2şer haftalar halinde düzenlenen staj programı ile ilgili şu ana kadar edindiğim bilgilerimi paylaşacağım.

Çalışma saatleri 08.45-12.30 ve 13.30-17.45 şeklinde. Borsa'nın kendi içinde kafeterya ve yemekhane bulunmakta. 100 TL lik çekleri veriliyor ve içerdeki yemekhanede 3 çeşit yemek 7,5 TL. Çay, su extra ödeniyor. Gün içinde susarsanız sodexho yada nakit ödeyeceksiniz. Sodexhodan arta kalan paraları alamıyorsunuz maalesef. Sabah kahvaltı var yemekhanede de kafeteryada da, zeytinler, peynirler diğer kahvaltılıklar vs. Tabi bunlar da ücretli, bir tost + çay 2,5 tl.

İlk gün akşamı İdari işlere gidip servislerin güzergahına göre kaydoluyorsunuz. Genellikle yakın ve merkezi yerlere servis yok. Halkalı, Avcılar, Üsküdar gibi uzak yerlere servis bulmak daha kolay. Ben şanslı sayılırım evime 1 km mesafede inip-biniyorum.

Borsa'nın manzarası ve bahçesi çok güzel. Botanik bahçesi gibi düşünebilirsiniz, bir de koru var tabelasını gördüm ancak yolun nereye çıkacağını bilmediğim için geri döndüm :) Tenis kortları, açık havuz vs var ancak bunlardan değil stajyerin ofis personelinin bile yararlanabileceğini hiç sanmıyorum. Zaten kış geldiği için olmalı havuzdaki tüm su çekilmiş :).



Şimdi asıl faydalı olacak bilgilere gelelim. Çalışanlar genel olarak güler yüzlü, memur olmadıkları için biraz daha sıcak gibi görünüyorlar :). Belli bir eğitim seviyesinin üstünde olduklarını düşünüyorum. Biz öğrenciler de 3te 2si İstanbul'dan kalanı İzmir, Ankara, Kütahya, Zonguldak, Gaziantep gibi çeşitli illerden gelmişler. Grubumuz 27 kişiden oluşmakta. Eğitmenlerden biri en kalabalık dönemlerden olduğunu söyledi. Dün her öğrenciyi İMKB nin çeşitli müdürlüklerine dağıttılar. çoğunlukla her müdürlüğü 2 yada 3 öğrenci verilmiş durumda. Bazı müdürlükler, gizlilik ve yoğunluk gibi sebeplerle stajyer öğrenci almıyorlar. Arkadaşlarımdan aldığım feedback üzerine diyebilirim ki, stajyerler 2 haftalık olduğu için büyük ihtimalle bunlardan bize bir cacık olmaz diyerek işlerini anlatmıyor ve pek birşey paylaşmıyorlar. Departmanlar kendi işlerini kendileri görüyor ve biz bir bölüme 2-3 kişi girdiğimiz için bölümlerde bulunduğumuz sürenin büyük kısmı yatıyoruz. Bize verilen işler ise; Evraklara kayıt aldırma, fotokopi merkezinden fotokopi çektirme, postaya verme, imza alma vs gibi işlemler. Bir iki arkadaşım onlara açılan bilgisayarlardan fiyat araştırması vs yapmışlar ama bunlar azınlık gibi. Ayrıca diyelim ki 'Hisse Senedi İşlemleri Müdürlüğü'ne gittiniz. Oradaki insanlar Hisse senedi alım satımı yapmıyorlar doğal olarak çünkü tüm borsa personeline borsada işlem yapmak yasaklanmış durumda. Dolayısıyla büyük hayallerle gitmeyin derim.



Programı şöyle özetleyebilirim, farklı okullardan arkadaşlar edinebileceğiniz ve eğitim sürelerinde faydalı bilgiler alıp borsa personeline danışabileceğiniz, kariyer hedeflerinizi yönlendirip daha gerçekçi kararlar almanıza yardımcı olacak, gösterişli binasının ve bahçesinin tadını çıkarabileceğiniz ancak departmanlarda lise stayjerinin yaptığı işleri yapmak durumunda kaldığınız bir program. Özellikle benim gibi iş tecrübesi olan ve işlerinde iyi kötü bir seviyeye gelmiş profesyoneller için bu durum biraz zor gelebilir.

6.12.2010,



İkinci Yorumum,

Şuan İMKB stajımın ilk haftasını tamamlamış bulunmaktayım. İlk 4 gün kaliteli dersler ve eğitim alarak ayrıca eksper,uzman,başuzman ve aracı kurum müşteri temsilcileri ile tanışma şansımız da oldu. Eğitimlerden arda kalan vakitlerde birimlere yani müdürlüklere gitmek durumunda idik. Departmanlarda staj süresinin kısa olmasından dolayı olmalı çalışanlar bizlere yaptıkları işleri ve prosesleri anlatıp işlere dahil etmiyorlar ancak evrak kaydına, postaya, imzaya vs gidiyoruz. Bunu faydalı olduğunu düşündüğüm eğitimlere katılmanın bir karşılığı olarak düşünüyorum.






Gelelim bugüne. Bugün ve dün Haliç Kongre Merkezi'de İMKB'nin 25. yıl dönümü konferansları yapıldı. Ve bugün biz stajyerleri konferansa götürdüler :). Çok şanslı olduğumuzu kabul etmeliyim. Çünkü bizim düzeyimizdeki öğrencilerin bu seviyede 'ağır' ve 'üst düzey' bir Finans konferansına katılmamız normal hayatta mümkün değil. Konuşmalar İngilizce idi ve kulaklıklarla Türkçe de dinleyebildik. Katılımcıların bir kısmını size yazayım; İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Morgan Stanley Denetim Kurulu Başkanı ve Frankfurt Borsa Konseyi Başkanı Lutz Raettig, İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, IMF Eski Başkanı Rodrigo De Rato, İspanya Borsası Başkanı, Malezya Borsası Başkanı, Dünya Borsalar Federasyonu Genel Sekreteri ve diğerleri. Bu arada ilk günkü programa katılan Başbakan Erdoğan'ın da paylaştığı 'İstanbul Finans Merkezi' hedeflemesi üzerinde de duruldu. IFC (Istanbul Finance Center) olarak adı geçen hedefler için Türk devletinin ve finans dünyasının 10 yıl sonra bölgesel 30 yıl içinde ise evrensel merkez olması için çalışıldığı belirtildi. Makro düzeyde gelecek vizyonları ve projeksiyonları görmemize imkan sağlayan İMKB'ye çok teşekkürler.

Kapanış,

Sonunda 2 haftalık maratonu tamamladık. Güzel ülkemin güzel bölgelerinden farklı öğrencilerle birlikte dert ortağı, yoldaş olma mutluluğuna haiz olduk. Bence bu programda kapsamlı ve yerinde eğitimden sonra en önemli katkısı da yeni çehreler ile tanışmak oldu. Evet genel olarak müdürlüklerde geçirdiğimiz vakitlerde sıkıldık. Bunun sebebi o bölümlere çok fazla katkıda bulunamamızdı, yoksa gerçekten İMKB personelinin sıcak ve güler yüzlü olduğunu söylemek istiyorum. Bahçesi ile binası ile dersleri ile hoş bir ortamdı. Tüm bölümdaşlarıma (gerçekten finans sektörünü hedefliyorlarsa) sermaye piyasasının önemli detaylarını görmek için bir sonraki dönem bu programa başvurmalarını öneriyorum. Ancak, daha önce de söylediğim gibi, müdürlüklerde hayalinizdeki işi yapmayacaksınız.


10.12.2010, Serhan Balvan

1 yorum:

  1. bende başvuruda bulunmak istiyorum yarın hatta ama başvuru için not ortalamasına bakıyorlar mı lütfen bana yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil